Un cuplu de pensionari au lansat o afacere cu paste în Antonești

Au lansat o afacere în sudul țării în perioada când s-au pensionat. Este istoria soților Malancea din Antonești, care produc paste făinoase din ingrediente bio.

Majoritatea grădinițelor și școlilor din regiune cumpără paste de la familia Malancea, transmite Tv8.md. 

Cuplul planifică să exporte marfa și peste hotarele țării. Despre cum este să lansezi o afacere de succes fiind pensionar, aflăm de la Ana Sârbu, care a fost la fabrica din raionul Ștefan Vodă. 

Soții Malancea din satul Antonești, raionul Ștefan Vodă, și-au lansat afacerea în 2002, când au devenit pensionari.

„Soția mea a ieșit la pensie cu 140 de lei. Familia e numeroasă, cu șase copii. Ne-am gândit să facem ceva ca să ne putem întreține familia. Am cumpărat o mașină mică de făcut paste, capacitatea acestei mașini era de 7 kg pe oră. Afacerea se desfășura în felul umător: clienții ofereau ingrediente și achitau un preț mic pentru procesarea lor.”

Pentru un timp, femeia a lăsat afacerea pe umerii bărbatului și a plecat pentru o scurtă perioadă de timp în vizită la nepoții săi în SUA.

După aproape 8 ani de producere a pastelor în una din încăperile propriei case, cuplul a adunat bani și a procurat o încăpere mai mare.

„Ne-am gândit să facem o afacere mai serioasă, ne-am sfătuit cu toată familia. 80% aproape facem tăiței de casă. Sunt mai lați, mai înguști, dar aceștia se întreabă cel mai tare. Moldovenii iubesc tăieții de casă”.

La fabrica de paste făinoase din Antonești lucrează 8 angajați. Timp de o zi, aceștia sparg cel puțin 2.000 de ouă, necesare în procesul de producere.

„Lucrăm doar cu ouă proaspete, ceea ce pe consumatori îi fascinează. Pregătim tăiței exact cum i-am pregăti acasă. Avem stabilită normă de ouă, norma de făină, apă puțină. Avem sfredeluși, scoici mici și medii”.

„După ce se prepară macaroanele, se usucă opt ore, ca a doua zi să venim la împachetare”.

„Depinde de tipul de cutii, dacă sunt tăiței de casă facem peste 100 de cutii, dacă-s fidea la 50”.

Cea mai mare problemă a soților Malancea rămâne a fi lipsa brațelor de muncă calificate.

„Avem și probleme. Cu muncitorii, toți pleacă, un lucrător bun este greu să-l capeți, că toți pleacă peste hotare”.

Majoritatea grădinițelor și școlilor din sudul țării consumă pastele soților Malancea. Timp de o zi, în fabrică sunt produse peste o tonă de paste.