Ți-e dor de o rețetă tradițională sau ceva bunișor din copilărie? Gătește fidea cu lapte – o rețetă dulce, simplă și sănătoasă și, apropo, numai bună pentru copii! De data asta am prins o rețetă românească de fidea cu lapte, coaptă la cuptor. E neobișnuit de bună și ușor de gătit.
INGREDIENTE:
•1 litru lapte •200g fidea cuiburi •100g zahar tos •50g stafide •2 linguri zahăr brun •coaja de la o lămâie •vanilie după gust
MOD DE PREPARARE: Punem laptele la fiert. Când începe să fiarbă, tragem de pe foc. Punem zaharul tos, coaja de lămâie, stafidele, vanilia. Amestecăm până zaharul e topit. Punem apoi fideaua, amestecăm foarte bine și punem din nou la fiert, la foc foarte mic. Fierbem totul 10 minute sau până avem o consistență foarte cremoasă. Mutăm fideaua cu lapte într-o tavă sau un vas termorezistent cu dimensiunea de 10x20cm. Pudrăm cu zahar brun. Dăm la cuptor 20-25 minute la 180°C sau până fideaua este bine legată și zahărul brun este rumenit. Lăsăm să se răcească puțin înainte de feliere. Cu cât stă mai mult și este mai rece, fideaua cu lapte se va felia mai ușor. Este la fel de bună și rece, după ce a stat în frigider. Este delicioasă și fierbinte, imediat ce a fost scoasa din cuptor, alături de un glob de înghețată.
SECRETE: Secretul pentru ca fideaua cu lapte să fie cremoasă, este important să fierbem fideaua direct în lapte. Amidonul din paste va îngroșa laptele și la final totul va fi cremos, perfect pentru a fi dat la cuptor. Este foarte important să fierbem laptele la foc foarte mic, pentru că dă foarte ușor în foc ți se poate afuma la fel de ușor. Dăm flacăra mica și amestecam des. Când vorbim de lapte, este important sa folosim lapte gras, integral, de min. 3.5% grăsime pentru cele mai „cremoase” rezultate. La capitolul „arome” și „ce mai punem în fideaua cu lapte”, puteți folosi esență de vanilie sau de rom, coajă de lămâie sau portocală, stafide, nuci, merișoare. Puteți îndulci fie cu zahăr, fie cu miere, dar nu renunțați la zaharul brun pe care îl presarăți peste fidea înainte de a o da la cuptor. Datorită lui, fideaua se caramelizează frumos și are un plus de aromă.