Pentru cei cu dor de țară, de copilăria în ograda bunicii, o budincă din tăieței cu mac este numai bună pentru a aduce amintirile înapoi. Rețeta e foarte simplă, se prepară ușor și rapid.
O felie generoasă se poate combina perfect cu o cană de cacao cu lapte și un film bun.
Dacă îți plac rețetele moldovenești, asta trebuie neapărat încercată!
INGREDIENTE:
•250 gr tăiței lați
•25 gr. unt topit
•4 ouă
•175 gr. zahăr
•300 gr. smântână acră/fermentată (25%)
•coaja rasă de la 1 lămâie
•1 linguriță esență de vanilie
•50 gr. stafide
•50 gr. mac măcinat
•2 linguri miere
•25 gr. unt
MOD DE PREPARARE:
Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Se scurg și se amestecă cu 25 gr unt topit. Se lasă să se răcorească.
Stafidele se înmoaie în apă caldă (adăugați rom dacă doriți). Se rade coaja de la o lămâie. Se macină macul cât mai fin în mașină de cafea. Se separa gălbenușul de albușul ouălor.
Se pun gălbenușurile cu 150 gr zahar într-un bol. Se freacă cu mixerul până zahărul e topit și obțineți o cremă galben-pal destul de groasă (cca 5 minute).
Se adaugă peste gălbenușuri smântână, esență de vanilie, coaja rasă de lămâie și stafidele scurse. Se amesteca ușor.
Se pun albușurile în alt bol și se bat până obțineți o spumă moale, care încă nu sta pe tel. Se adaugă 25 gr. zahar și se bat în continuare până spuma stă pe tel.
Se adaugă spuma de albușuri peste crema de gălbenușuri și smântână în trei transe, amestecând ușor cu telul.
Se adaugă compoziția obținută peste pastele fierte în trei transe, amestecând cât mai ușor să nu se lase spuma.
Se pune 1/3 din paste într-o tavă de aprox. 28×18 cm (am pus hârtie pe fundul ei și am uns-o cu ulei pe margini). Se presară cu 1/2 din macul măcinat. Se picură deasupra 1 lingură de miere. Se așează deasupra 1/2 din pastele rămase. Se presară restul de mac și se picura încă 1 lingură de miere. La final se acoperă totul cu restul de paste. Se pun bucatele de unt (25 gr.) peste paste, pe toată suprafața tăvii.
Se coace totul la 160C timp de 40 minute.
Se lasă să se răcorească apoi se poate felia. E bună călduță sau rece.
Se păstrează acoperită cu folie de plastic ca sa nu se usuce. E bună și a doua zi.